Zoek hier op product, merk, artikelnummer, EAN of trefwoord

Chia zaden

13.05.2016

Chia_zadenHerkomst en oorsprong van Chia zaad

De officiële naam van Chia is Salvia Hispanica. De Chia plant komt uit de familie van muntplanten, en stamt uit het gebied van Centraal en Zuid-Mexico en Guatemala. De plant werd al verbouwd vóór de komst van de Spanjaarden en is een bron van voedzame dranken en basisvoedsel in Mexico en Guatemala. Tegenwoordig wordt Chia veel verbouwd in Mexico en Bolivia, maar ook in Argentinië, Ecuador, Nicaragua, Guatemala en Australië.

Het woord Chia komt van het Azteekse woord "chian", dat vetrijk betekent.

Samenstelling Chia zaden

Chia zaden worden commercieel geteeld onder andere om hun rijkdom aan omega-3 vetzuren. De zaden geven zo'n 25% tot 30% aan olie opbrengst, waaronder ook Alfa Linoleen Vetzuren. Van het totale vetgehalte kan tot 55% bestaan uit omega-3 vetzuren, 18% uit omega-6 vetzuren, 6% uit omega-9 vetzuren, en 10% uit verzadigde vetzuren. Daarnaast bevatten chia zaden verschillende vitaminen en mineralen, en vezels.

Gedroogde Chia zaden bevatten per 100gr 486 calorieën. Daarvan bestaat 42 gram uit koolhydraten en 30gram uit vetten (26 gram uit meervoudig onverzadigde en enkelvoudig onverzadigde vetten). Daarnaast bevatten chia zaden meer dan 16 gram proteïnen per 100 gram en 34 gram vezels.

Aan vitaminen bevatten chia zaden per 100 gram onder andere 7% van de ADH aan Vitamine A, 54% vitamine B1, 14% B2, 59% B3, en daarnaast nog vitamine B17, foliumzuur, vitamine C en vitamine E. Aan mineralen bevatten Chia zaden oa calcium, ijzer, magnesium, mangaan, fosfor, en zinc. Dit is grofweg vergelijkbaar met zaden als bijvoorbeeld vlaszaad en sesamzaad.

Hoe je Chia zaden eet

Chia zaden hebben een neutrale, niet uitgesproken smaak en kunnen tot 12 keer hun gewicht in water opzuigen wanneer ze geweekt worden. Tijdens het weken kijgen chia zaden na een paar minuten een bijzondere en karakteristieke gelei-achtige laag die aan chia-dranken een speciale aparte textuur geeft.

Je kunt er goed mee koken en bakken, en chia zaden mogen volgens EU-regulaties (2009) bijvoorbeeld tot 5% uitmaken van het gehalte van een brood.

Je kunt chia zaden rauw eten en toevoegen aan smoothies, muesli, koekjes, yoghurt, brood en je avondeten. Je kunt ze ook tot meel malen en met water vermengen tot een gelei-achtige substantie. De chia gelei kan tot 25% ei en olie vervangen in gebak en geeft daarnaast een grote hoeveelheid voedingsstofen mee.

Gezondheidsvoordelen van het eten van Chia zaden

Chiazaden zijn zeer voedzaam. Ze bevatten zoals gezegd grote hoeveelheden gezonde vetten, vitaminen, mineralen en vezels. Je kunt ze gemakkelijk gebruiken, rauw of gekookt.  Daarnaast smaken ze neutraal. Ze bevatten veel gezonde voedingsstoffen zoals Vitamine B17, calcium, omega-3 vetzuren, magnesium en ijzer. Ook het hoge omega 3 gehalte is bijzonder. Kortom, Chia zaden zijn meestal een zeer goede en handige aanvulling op  je dagelijkse voeding.

Wees wel voorzichtig met het eten van chia als je bloedverdunners gebruikt. Bepaalde bestanddelen in chia zaden verdunnen namelijk je bloed en kunnen van invloed zijn op medicijngebruik. Ook als je zwanger of zogend bent is het raadzaam er niet teveel van te eten. Raadpleeg in ieder geval je arts bij twijfel.

Recepten met Chia zaden

Er zijn veel leuke recepen te bedenken met chia zaden. Hieronder vindt je een recept voor lekkere chia ontbijtkoekjes en Mexicaanse Chia Fresca

In Mexico wordt chia zaad veel toegevoegd aan fruitdrankjes om een aparte textuur te geven. Door de geleivorming van de toegevoegde chia zaden wordt de drank namelijk een beetje dikker en drinkt lekker weg. Als je de zaden heel laat geeft chia zaad bovendien geen smaak af. Chia Fresca is een typisch Mexicaans drankje.

chia-fresca

Chia Fresca met citroen of limoensap

Voor 2 glazen:

  1. 500 ml koud water
  2. 3 eetlepels versgeperst citroen- of limoensap
  3. 1 koffielepel chiazaadjes
  4. Vers gekneusd takje munt naar smaak
  5. Stevia naar smaak

Zo maak je het:

Doe het citroensap en Stevia naar smaak bij het water. Voeg dan de lepel chia zaadjes toe en laat 10 minuten staan. Als de zaadjes naar de bodem zakken dan kun je af en toe roeren. Hele verse zaadjes verdelen zich vanzelf gelijkmatig door het glas. Garneer met de munt en een schijfje citroen of limoen.

Chia havermout ontbijt koekjes

Deze koekjes zijn suiker- en lactose vrij

Genoeg voor ongeveer 15 koekjes

  1. 1,5 eetlepel chia zaadjes
  2. 60ml amandelmelk (ongezoet)
  3. 2 rijpe, geprakte bananen
  4. 170 gram havervlokken
  5. 60 gram gedroogde geraspte kokos
  6. 60 gram gehakte dadels
  7. 60 gram (rauwe) chocolade chips
  8. 1 grote eetlepel amandelboter (of cashewboter, notenboter of pindakaas)
  9. Vanilleextract en een theelepeltje kaneelpoeder naar smaak

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 180C.

Mix de chia zaden en amandelmelk in een redelijk grote mengkom en laat 10 minuten staan tot het een gelei is geworden. Voeg dan de geprakte bananen, havermout, kokos, amandelboter en vanille/kaneel toe tot het goed gemengd is. Doe dan de dadels en chocolade erdoor. Gebruik een lepel om ongeveer 1-2 eetlepels per koekje op een bakblik te leggen en druk de hoopjes een plat met een vork in een koekjesvorm. Ongeveer 15 stuks.

17-20 minuten in de oven bakken op 180C of totdat ze een klein beetje bruin worden aan de onderkant. Uit de oven halen en af laten koelen voor het opeten. Eet smakelijk!

Tip: 50 gram nootjes of bijvoorbeeld pompoenpitten doen het hier ook goed in.

Chia zaad bestellen?

Private Label nu supervoordelig!

Zoek op Chia Zaad in onze zoekfunctie

ideal-logo
mastercard-logo
paypal-logo
postnl-logo
visa-logo
vvvgiftcard-logo
logo-webwinkelkeur
© Copyright 1986 - 2024 De Weegschaal Gezondheidswinkel