Zoek hier op product, merk, artikelnummer, EAN of trefwoord

De kokosnoot

12.04.2016



De kokosnoot is hotDe kokosnoot is hot.

De kokosnoot is hot. Er wordt veel over hem gepraat.

Als je erover nadenkt is dat ook wel begrijpelijk. Het is een ontzettend bijzondere noot.

De grootste, bruinste en harigste die er is.



Het valt me op hoe de natuur in veel gevallen de juiste antwoorden heeft op de  problemen van de omgeving. Zo is de kokosnoot ook een geweldig antwoord voor problemen in de omgeving waar hij groeit.



De kokosnoot groeit namelijk in een tropische omgeving. En in de tropen is het altijd heet.



Heb je wel eens naar een 'survival in the jungle' programma zoals Expeditie Robinson, Naked and Marooned of de serie Lost gekeken?



Dan heb je misschien opgemerkt dat alle mensen die op een tropisch eiland zijn gestrand als eerste redmiddel grijpen naar…. 



Kokosnoten !



En dat is dus geen toeval.



Het eerste probleem in de tropen is de warmte en het gebrek aan water om je zweetvoorraad aan te vullen, welke gestaag leegstroomt. En het ántwoord ...

op dat probleem is dus die kokosnoot.



In een hoge tropische boom hangen de noten. Hier moet je wel wat voor doen, je krijgt het niet voor niks. Eerst moet je de jonge, groene kokosnoten plukken (jonge kokosnoten bevatten meer water, en oude bruine noten bevatten meer vruchtvlees). Ze hangen hoog en het plukken kost wat skills. 


Als het je gelukt is, moet je de groene bolster van de kokosnoot zien te verwijderen. Hier zou je een machete of een scherpe steen voor nodig hebben (en extra zweet).



Binnenin zit de houten, harige noot. In deze noot zit niet alleen zeer voedzaam vruchtvlees, maar ook 'klapperwater'. Het is regenwater, wat door de bast van de kokosnoot wordt gefilterd tot een steriele vloeistof. Deze vloeistof zit boordevol elektrolyten en wordt in de noot bewaard om mensen en dieren een antwoord te geven op hun eerste tropische probleem: Uitdroging.



Dit water zou je zeker een levenselixer kunnen noemen. In verlaten, arme gebieden van de wereld gebruikten ze dit in noodgevallen bij uitdroging: Het werd dan via een infuus direct de ader ingebracht!



Zó steriel is het. Zó perfect samengesteld.







De kokosnoot als redder in het (wilde) Westen !



Kokoswater is daarom ook een hype in de sportwereld. Het wordt gedronken als isotone sportdrank. Dit betekend dat het aantal deeltjes gelijk is aan het aantal deeltjes (de concentratie) van lichaamsvloeistof. Daardoor kan het makkelijk worden opgenomen. 



Eigenlijk is kokoswater meer hypotoon (het bevat minder koolhydraten per 100 ml dan lichaamsvloeistof), maar is daarmee nog steeds een zeer goede sportdrank om te hydrateren (maar iets minder om energie aan te vullen).

In de westerse wereld wordt kokos steeds meer bekend en gebruikt. Zo kun je kokoswater, kokosolie, kokosnoten, geraspte kokos en kokosmelk kopen.

Veel mensen zweren erbij. Zo wordt het gebruikt als basisvet in het dieet, als huid- en haarolie, deodorant en tandpasta.



Virgin Coconut Oil wordt uit kokosnootvlees gewonnen zonder chemische processen en staat terecht bekend als 'moeder der oliën'. Het is een piratenschat doordrenkt met mineralen, vitaminen en antioxidanten. Het is rijk aan middellange-keten-vetzuren, voornamelijk laurinezuur. 149691

Laurinezuur is een verzadigde middellange keten vetzuur en beschermd de kokosnoot tegen ziekteverwekkers zoals schimmels, bacteriën en virussen. Laurinezuur wordt in je lichaam omgezet in monolaurine. 

Monolaurine vecht tegen ziekmakers zoals bacteriën die bijvoorbeeld een voedselinfectie veroorzaken, de gist Candida albicans, verschillende typen van de ringworm en gaat zelfs gedeeltelijk de strijd aan tegen virussen zoals Herpes en HIV! 

Monolaurine is dus een bruut goeie bodyguard die je niet wilt missen!

Hiermee geeft de kokosnoot ook meteen antwoord op het volgende probleem in de tropen, namelijk; ziekmakende beestjes!



Overigens zit laurinezuur ook in borstvoeding (bij mensen), met dezelfde beschermende taak.

Bekijk hier ons gehele kokos assortiment!

Bronnen: 

Voedingsstoffen in kokoswater (vergeleken met frisdrank :P) -1982-
http://www.green-coco.com/mediapool/132/1327984/data/1982_1.pdf

Test om kokoswater direct van de kokosnoot in de ader te injecteren, met succes -1976-
http://tejkansh.com/user_files/1976_Direct_Infusion_of_Coconut_Water.pdf

Een overzicht van onderzoeken naar kokoswater als infuus en een test met 1 patient welke kokoswater (van jonge kokosnoten) twee dagen als infuus kreeg, wat goed is gegaan -2002-
http://ac.els-cdn.com/S0735675700900627/1-s2.0-S0735675700900627-main.pdf?_tid=cc70edfe-cfac-11e4-b9dc-00000aab0f02&acdnat=1426930360_eea7c311e47803d4b087c95d1aab8633

Review over monolaurine antibacterieel en antiviraal effect
http://www.touroinstitute.com/natural%20bactericidal.pdf

Rob Kalmeijer over kokosolie (en laurinezuur)
http://www.robkalmeijer.nl/voedingsleer/nutrienten/vetten/laurinezuur.html

ideal-logo
mastercard-logo
paypal-logo
postnl-logo
visa-logo
vvvgiftcard-logo
logo-webwinkelkeur
© Copyright 1986 - 2024 De Weegschaal Gezondheidswinkel