Zoek hier op product, merk, artikelnummer, EAN of trefwoord

Fibromyalgie, voeding en beweging

manwoman

 

Wat is fibromyalgie

Fibromyalgie is kort gezegd een aandoening waarbij je chronisch last hebt van pijn, vooral in de spieren en het bindweefsel. De klachten verschillen van persoon tot persoon. Als je fibromyalgie hebt, dan heb je in ieder geval pijn. Pijn in je rug, nek of schouders en borstbeen, of aan de zijkant van heupen of de binnenkant van de knie. De manier waarop de pijn wordt ervaren kan verschillen, van een stekende tot een brandende/zeurende pijn, tot een permanent gevoel van stijf ongemak.

Fibromyalgie is een aandoening die pas recent echt bekend is geworden. Bij fibromyalgie worden geen afwijkingen in de spieren of het bindweefsel gevonden, die een oorzaak zouden kunnen aangeven. Fibromyalgie beschadigt daarnaast de gewrichten niet en geeft ook geen ontstekingen. Voor een behandeling hoef je daarom ook niet naar een reumatoloog. De oorzaak van fibromyalgie is helaas nog niet bekend, en daarom zijn er veel verschillende behandelingen om te proberen de pijn en het ongemak te verlichten, maar niet echt om een totale genezing te bewerkstelligen. Er zijn geen medicijnen voor genezing van fibromyalgie beschikbaar behalve pijnstillers en ontstekingsremmers die voor pijnverlichting moeten zorgen.

(Ochtend)stijfheid is een andere veelgehoorde klacht bij fibromyalgie, net zoals een gevoel van krachtverlies, slaapproblemen en stemmingsklachten, concentratieproblemen, en vergeetachtigheid. Andere klachten kunnen zijn: een zwaar gevoel of tintelingen in armen of benen, branderig of verminderd gevoel in de huid, hoofdpijn, darmkrampen, buikpijn, opgezette vingers, en geheugenverlies.

Klachten verschillen van persoon van persoon en kunnen verbeteren of verergeren met weersveranderingen zoals temperatuurwisselingen en luchtvochtigheid. Het klimaat zelf heeft geen invloed op het ontstaan van fibromyalgie. Tijdens een vakantie nemen de klachten vaak wel af, mogelijk doordat je het dan rustiger aan doet.

Wat kun je doen

Laten we duidelijk zijn: er is nog geen behandeling die fibromyalgie geneest. Je kunt wel iets tegen de klachten doen, bijvoorbeeld met fysiotherapie, beweging en pijnstillers. Ook hier geldt dat rust roest. Psychische begeleiding is een optie. Aanwijzingen uit de praktijk geven aan dat meer lichaamsbeweging om de spieren en gewrichten soepel te houden en een verandering in het voedingspatroon ook kunnen helpen.

Pijnverminderende medicijnen, die de pijn verminderen (maar niet volledig wegnemen). Ze worden door een arts voorgeschreven tegen de klachten. Deze medicijnen variëren van paracetamol en ontstekingsremmers tot slaap-en kalmeringsmiddelen. Helaas nemen ze, zoals gezegd, de pijn niet volledig weg en ook hebben veel van deze middelen vervelende bijwerkingen. 

​Er zijn veel alternatieve behandelmethoden voor fibromyalgie, van acupunctuur tot homeopathie, van kuren tot mindfulness. Als je al een reguliere behandeling volgt, of liever juist geen, kan een aanvullende alternatieve behandeling zinvol zijn.

Beweging en fysiotherapie

Het is belangrijk om in beweging te blijven, juist als je fibromyalgie hebt. op die manier houd je je spieren en gewrichten zo soepel mogelijk. Het is goed om eerst naar een bewegings-of fysiotherapeut te gaan als je niet weet wat je zelf wel en niet kunt. Het verminderen van overgewicht kan ook effect hebben. De gewrichts- en spierbelasting wordt dan immers kleiner.

Voeding en fibromyalgie

Je voeding draagt veel bij aan je gezondheid. Het is daarom van belang dat je je voeding aanpast als je fibromyalgie hebt en prikkelende of chemische toevoegingen vermijdt. Roken, caffeine, alcohol en kant- en klaar eten uit zakjes, pakjes en potten met chemische toevoegingen kun je beter vermijden. Deze stoffen zoals bepaalde E-nummers kunnen de klachten aanwakkeren. Ook hebben veel mensen baat bij voedingssupplementen. Kijk onderaan voor een lijst van voedingssupplementen.

Bij wie aankloppen

De huisarts kan je doorverwijzen, daarnaast zijn er de fysiotherapeut of oefentherapeut. Ook zijn er multidisciplinaire behandelingen bij verschillende instellingen zoals ziekenhuizen of revalidatiecentra kunt u zich "multidisciplinair" laten behandelen. Dit betekent dat u tegelijkertijd door verschillende soorten hulpverleners wordt behandeld of begeleid, bijvoorbeeld door een reumatoloog, fysiotherapeut, maatschappelijk werker en psycholoog. U kunt deze speciale teams vinden op revalidatieafdelingen in ziekenhuizen of revalidatiecentra. 

Er zijn veel alternatieve behandelmethoden voor fibromyalgie, van acupunctuur tot homeopathie, van kuren tot mindfulness. Als je al een reguliere behandeling volgt, of liever juist geen, kan een alternatieve behandeling zinvol zijn voor verlichting. Wees natuurlijk wel kritisch, en kijk goed rond voor je een keuze maakt. 

Voedingssupplementen waar je baat bij kunt hebben

Er zijn een heleboel vitaminen en voedingssupplementen die gebruikt worden bij klachtenbestrijding bij fibromyalgie. Hieronder zie je een aantal ervan.

  1. Vitamine d3
  2. Magnesium
  3. Co-enzym Q10
  4. Vitamine C
  5. Valeriaan en Kamille
  6. MSM gecombineerd met Glucosamine en Chondroitine
  7. Probiotica

Meer lezen? Hier zijn een paar van onze bronnen:

fibromyalgie.nl

reumafonds.nl

ideal-logo
mastercard-logo
paypal-logo
postnl-logo
visa-logo
vvvgiftcard-logo
logo-webwinkelkeur
© Copyright 1986 - 2024 De Weegschaal Gezondheidswinkel