Zoek hier op product, merk, artikelnummer, EAN of trefwoord

Lichttherapie

Sunshine_004

Over lichttherapie

Lichttherapie is een therapie gebaseerd op een blootstelling aan extra veel licht. Dit kan licht met een daglichtintensiteit zijn, maar ook therapie met veel UV-B licht. De therapie met UV-B geeft goede resultaten bij huidaandoeningen zoals Eczeem, Psoriasis, Vitiligo en Acne. De therapie met daglicht wordt gebruikt bij aandoeningen als winterdepressie, depressie, slaapproblemen, seizoensgebonden vermoeidheidsverschijnselen en concentratiestoornissen. Andere benamingen hiervoor zijn bijvoorbeeld voorjaarsmoeheid, herfstdepressie. Zomerdepressie bestaat ook maar komt veel minder voor.

Beide therapieën worden zowel poliklinisch in ziekenhuizen en ggz-instellingen als thuis uitgevoerd. Het is dan natuurlijk wel belangrijk voor welke aandoening je therapie krijgt. Het soort licht dat voor huidaandoeningen en lichtgebrek gerelateerde aandoeningen gebruikt wordt is totaal anders en de behandeling ook! Wij gaan hier dieper in op daglichttherapie bij depressieklachten.

Lichttherapie bij aan lichtgebrek gerelateerde aandoeningen

Bij lichttherapie voor aan lichtgebrek gerelateerde aandoeningen zoals depressie en winterdepressie wordt je blootgesteld aan heel sterk licht. Het licht is op daglichtsterkte dat via de ogen de hersenen binnenkomt. De hersenen gebruiken het lichtsignaal om het bioritme van dag- en nacht te reguleren en om de hormoonhuishouding van bijvoorbeeld serotonine (belangrijk om je vrolijk en opgewekt te voelen) te stimuleren. Buitenlicht heeft genoeg sterkte in de lente en zomerseizoenen, maar als je (te)veel binnen zit kun je ook in die seizoenen klachten krijgen.

Lichttherapie geeft positieve resultaten en verlichting bij de meeste mensen met seizoensgebonden depressie en heeft bijna nooit bijwerkingen. Ook bij slaapklachten en bioritmestoornissen als jetlag kun je het goed gebruiken. Lichttherapie blijkt ook te werken bij 'gewone' depressie, en kan daarom worden gebruikt als behandeling bij zowel winterdepressie en 'gewone' depressie.

Diagnose, behandeling en benodigde apparatuur

Als je denkt dat je wel eens last zou kunnen hebben van vermoeidheid/depressieverschijnselen door lichtgebrek, kun je allereerst naar je arts gaan. Die kan je doorverwijzen voor(meestal) een poliklinische behandeling, waarna je zelf thuis verder gaat met jezelf van een dagelijkse dosis daglicht te voorzien met een daglichtlamp. Vaak wordt de therapie (in ieder geval gedeeltelijk) vergoed en ook de aanschaf van een lamp, dus dan is het een goed idee om eerst naar je arts te gaan en te overleggen met je verzekering.

Mensen met een  door een psychiater vastgestelde winterdepressie, kunnen vaak na een eerste poliklinische behandeling in overleg met de arts een daglichtlamp kopen. Steeds meer ziektekostenverzekeraars vergoeden in een dergelijke situatie een apparaat voor thuisgebruik. 

Het fijne van daglichttherapie is dat het gemakkelijk in te passen is in je dagelijkse bezigheden. Je hebt er alleen een goede daglichtlamp voor nodig, en kunt tijdens de behandeling gewoon lezen, tv kijken, of werken aan je computer. Aan 10-15 minuten per dag heb je meestal genoeg. Dit kan bijvoorbeeld in de ochtend om je bioritme te verbeteren, en tussendoor om je fit en alert te houden. Verder zijn er bijna geen bijwerkingen en ze komen bovendien bijna nooit voor. De belangrijkste klachten die heel soms voorkomen zijn bij het begin van een kuur: hoofdpijn, droge of juist tranende ogen en tijdelijke roodheid van het gezicht. De klachten verdwijnen na wennen na een paar dagen meestal vanzelf en zijn ongevaarlijk. 

Daarnaast is het aan te raden om zo veel mogelijk gewoon daglicht mee te pakken, bijvoorbeeld door van te voren boterhammetjes te smeren en in je lunchpauze, weer of geen weer, lekker te gaan wandelen. Zo pak je ook nog wat lichaamsbeweging mee!

Hier moet je op letten:

Als je medicijnen gebruikt of een oogziekte hebt, kun je beter eerst een oogspecialist raadplegen, want er zijn medicijnen die een verhoogde gevoeligheid van je ogen als gevolg hebben.

Ook mensen met een gediagnostiseerde manisch-depressieve stoornis kunnen alleen onder zorgvuldige begeleiding gebruik maken van lichttherapie, omdat er een klein risico bestaat voor het ontstaan van een manische periode. Dit is heel zeldzaam maar toch. Raadpleeg in deze gevallen altijd eerst je behandelend arts.

Ook bij psychische problemen waarvoor medicijnen geslikt worden zoals antidepressiva en antipsychotica moet je nooit zonder overleg met je arts zomaar lichttherapie gaan beginnen. Lichttherapie kan namelijk de werking versterken van deze medicijnen.

Kies en koop je lamp

Lichttherapielampen zijn er in veel soorten, lampkwaliteiten en maten. Hier moet je op letten:

  1. Hoe lang wil je de lamp per dag gebruiken? Meestal is 10-15 minuten genoeg maar geldt ook hoe langer, hoe beter de kwaliteit van de lamp moet zijn.
  2. Wil je de lamp kunnen meenemen? Kies dan een formaat dat handzaam is zodat je hem mee kunt nemen op reis of naar je werk.
  3. Garantievoorwaarden
  4. Veiligheid en certificering
  5. Prijs-kwaliteitverhouding
  6. Verbruik

 

Dit lijkt me wel iets voor mij, maar

wat kost een goede daglichtlamp nou eigenlijk?

De Weegschaal heeft nu een goede kwaliteit daglichtlamp in meeneemformaat van Lanaform in de aanbieding, die ook nog zuinig in gebruik is: de Lanaform Impulsion 10.000 LUX s, nu met 20€ korting voor maar €79 (van €99).

 

Meer websites over lichttherapie:

psychischegezondheid.nl/lichttherapie

ziekenhuis.nl/lichttherapie

psyq.nl/lichttherapie

 

ideal-logo
mastercard-logo
paypal-logo
postnl-logo
visa-logo
vvvgiftcard-logo
logo-webwinkelkeur
© Copyright 1986 - 2024 De Weegschaal Gezondheidswinkel