Zoek hier op product, merk, artikelnummer, EAN of trefwoord

Natuurlijke schoonmaakmiddelen

11.03.2016

Ouderwets-schoonmaken

Schoonmaakmiddelen: Liever natuurlijk

Vaak staan er een heleboel schoonmaakmiddelen bij mensen in het keukenkastje. Maar een heleboel gangbare zijn irriterend of giftig voor mens, dier, en milieu. Denk daarbij aan zoutzuur, zwavelzuur, chloor en chemische oplosmiddelen. En ze maken niet beter stofvrij of schoon dan natuurmiddelen.

Producten waarbij het beter kan zijn bijvoorbeeld schuurmiddel, toiletreiniger, ontkalkers, wasmiddel, allesreinigers en afwasmiddel. Maar er zijn er nog veel meer!

Wat betekent "natuurlijk"?

De term natuurlijk is niet beschermd, iedereen mag hem gebruiken. Kijk dus goed op de verpakking. Natuurlijke schoonmaakmiddelen bevatten zeep op plantaardige basis en worden snel afgebroken in het milieu zonder schadelijke resten achter te laten. Plantaardige zeep bevat prima wasactieve bestanddelen op basis van bijvoorbeeld kokosolie, olijfolie, of ander plantaardig vet. Zeep gemaakt op biologische basis hoeft niet alleen maar biologische bestanddelen te bevatten. Lees dus ook hier weer wat de ingrediënten zijn.

Tips voor duurzaam en natuurlijk schoonmaken

  1. Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen op chemische basis. Chloor, zoutzuur en bleekwater zij  erg slecht voor het milieu en agressief voor de huid en luchtwegen. Gebruik geen chemische ontstoppingsmiddelen maar liever een plopper/zuignap of soda korrels waar je kokend heet water op giet bij verstoppingen. Gebruik azijn of citroensap voor ontkalken in plaats van chemische ontkalkers en soda voor ontvetten.
  2. Gebruik liever geen antibacteriële reinigers. Deze geven een vals gevoel van zekerheid. Het is normaal gesproken helemaal niet nodig om antibacterieel te reinigen en soms zelfs schadelijk. Ook goede bacteriën worden aangetast (bijvoorbeeld die op de huid) waardoor slechte bacteriën meer kans krijgen zich te vermenigvuldigen. Water en zeep werkt wetenschappelijk aangetoond net zo effectief.
  3. Koop groene Biologische schoonmaakmiddelen. Dan hoef je niet zelf het wiel weer uit te vinden en weet je dat je goed zit. Bekende merken zijn bijvoorbeeld Ecover, Klok, Ecodoo, en Sonnet.
  4. Volg doseervoorschriften. Meer is echt niet beter! Vaak wordt er teveel gebruikt, dat is duur en je verspilt nodeloos. Bovendien krijg je dan vaak plakkerige strepen die je nog eens moet schoonmaken. Let op bij geconcentreerde producten, hierbij is de kans op overdosering hoog.
  5. Gebruik herbruikbare doekjes microvezeldoekjes (helaas vaak niet biologisch, gaan wel lang mee) in plaats van katoen of papier. Daar maak je gemakkelijk nat en droog schoon mee en ze gaan enorm lang mee. Dan spaar je het milieu door met weinig schoonmaakmiddel snel en grondig schoon te maken.
  6. Scheid je afval en let bij de aanschaf van dingen ook op het gebruikte verpakkingsmateriaal. Is het gemakkelijk afbreekbaar, recycled etc?
  7. Ventileer je huid goed. Het binnenklimaat van je huis is de luchtkwaliteit binnenshuis vaak veel slechter dan buiten. Ook de luchtvochtigheid is vaak heel erg hoog. Zeker als je in een goed geïsoleerde nieuwbouwwoning woont. Goed luchten is dan een must, zeker in de winter. 10 minuten in de voornaamste ruimtes van het huis is voldoende. Zet ook altijd een klein raampje open voor de doorluchting.

Huismiddeltjes om groen schoon te maken

Om "groener" schoon te maken kun je je toevlucht nemen tot ouderwetse huismiddeltjes. (Natuur)azijn kun je prima gebruiken als ontkalker in de badkamer. Baking soda kun je in combinatie met citroensap gebruiken om het bad mee schoon te maken. Ook aangekoekte pannen worden weer blinkend schoon als je er even water in kookt met daarin een eetlepel soda opgelost.

Betrouwbare merken duurzame en biologische schoonmaakmiddelen

De weegschaal heeft meer dan 100 duurzame en biologische schoonmaakproducten voor elke schoonmaakklus. Een paar van onze topmerken die alles hebben voor een lekker schoon huis: Ecover   Ecodoo   Sonett

ideal-logo
mastercard-logo
paypal-logo
postnl-logo
visa-logo
vvvgiftcard-logo
logo-webwinkelkeur
© Copyright 1986 - 2024 De Weegschaal Gezondheidswinkel