Zoek hier op product, merk, artikelnummer, EAN of trefwoord

Noten zijn cadeautjes

Noten zijn cadeautjes uit de natuur.

Ze bevatten goede (onverzadigde) vetten, eiwitten, B-vitaminen, calcium en andere mineralen. Én ze zijn ontzettend lekker: vol van smaak, knapperig en vullen de maag. 

Noten zijn gezond als je ze ongebrand en ongezouten eet. Gebrande en gezouten noten bevatten veel verzadigde (slechte) vetten en veel zout. Het gezonde effect gaat dan beetje verloren.

Ongebrande en ongezouten zouten noten hebben een cholesterolverlagend effect. Dit komt omdat noten onverzadigde vetten en plantensterolen bevatten. Er zijn talloze studies welke bewijzen dat het regelmatig eten van noten het cholesterol verlaagd en de kans op het krijgen van hart- en vaatziekten aanzienlijk verkleind. 

Cholesterol wordt door het lichaam zelf geproduceerd én we krijgen het binnen via ons voedsel. In het lichaam is cholesterol belangrijk om hormonen te maken en komt het voor in de celmembranen.

Cholesterol is eigenlijk een pakketje van eiwitten en vet (lipoproteïnen). Je kunt de pakketjes simpel gezegd in twee soorten verdelen:

1. Het 'slechte' LDL cholesterol welke door de aderen circuleert en daar kan gaan verkleven, met ernstige gevolgen voor hart- en bloedvaten.
2. Het 'goede' HDL cholesterol welke het LDL cholesterol opruimt uit de aderen en terugbrengt naar de lever en zo hart- en vaatziekten kan helpen voorkomen.

Plantensterolen zijn vetachtige stoffen in plantaardige producten welke op cholesterol lijken en zo je lichaam een beetje voor de gek houden en de opname van cholesterol blokkeren (en het cholesterolgehalte in het lichaam dus verlagen).

Verder bevatten noten vitamine B1, B2, B6 en B11, ijzer, magnesium, natrium, kalium, fosfor, koper en zink. Echte powerbommetjes dus!

Je hebt uiteraard veel verschillende soorten noten. Zoals de walnoot welke op hersenen lijken en amandelen als elvenoogjes. 

Waar de cashewnoot op lijkt weet ik niet zo goed, misschien op een lever, een maag of een gekrulde nagel?  Hij komt op een bijzondere manier voor in de natuur. Net zoals een amandel, hazelnoot of walnoot in een harde schil, maar ook nog eens echt als een toefje slagroom op je dessert.

Het groeit namelijk als kroontje op een vrucht. De cashew-apple! cashewappel

Weetje: Aan sommige voedingsmiddelen worden extra plantensterolen toegevoegd. Let op dat dit goed is wanneer je een verhoogd cholesterol hebt. Wanneer je cholesterol gehalte normaal is, heb je dit niet nodig. Je zou dan zelfs een tekort aan cholesterol kunnen krijgen. 

Bronnen:

Cholesterol verlagend effect van noten (overzicht van onderzoeken):
http://ajcn.nutrition.org/content/70/3/504s.full.pdf+html

(Een paar voorbeelden van) onderzoeken naar cholesterolwaarden en effecten van (wal)noten ed:
http://ajcn.nutrition.org/content/59/5/995.short
http://care.diabetesjournals.org/content/27/12/2777.short
http://www.nmcd-journal.com/article/S0939-4753%2810%2900297-8/abstract

Voedingswaarde paranoten:
http://www.voedingswaardetabel.nl/voedingswaarde/voedingsmiddel/?id=764

Voedingswaarde walnoten:
http://www.voedingswaardetabel.nl/voedingswaarde/voedingsmiddel/?id=84

Voedingswaarde cashewnoten:
http://www.voedingswaardetabel.nl/voedingswaarde/voedingsmiddel/?id=249

Voedingswaarde amandelen:
http://www.voedingswaardetabel.nl/voedingswaarde/voedingsmiddel/?id=612

Voedingswaarde pinda's (pinda's zijn officieel peulvruchten maar worden gegeten als noten):
http://www.voedingswaardetabel.nl/voedingswaarde/voedingsmiddel/?id=779

 
ideal-logo
mastercard-logo
paypal-logo
postnl-logo
visa-logo
vvvgiftcard-logo
logo-webwinkelkeur
© Copyright 1986 - 2024 De Weegschaal Gezondheidswinkel