Zoek hier op product, merk, artikelnummer, EAN of trefwoord

Taugé

Taugé is net zo bijzonder als zijn naam al doet vermoeden. Het is vooral bekend in buitenlandse gerechten, zoals Chinese tomatensoep. Taugé zijn zoete knapperige sliertjes die het gerecht een lekkere bite geven en bovendien mega gezond zijn.


Deze knapperige sliertjes zijn 'mung bean sprouts' of wel ontspruitende mung bonen! 
Deze kiemen zitten vol voedingsstoffen om de boon tot een plant te kunnen laten groeien.


En die voedingsstoffen kan jouw lichaam heel goed gebruiken!
 Taug�

Taugé is rijk aan vitaminen C, B1, B2, B6 en B11, aan de mineralen Kalium, Calcium, Fosfor, Ijzer, Magnesium, Koper en Zink. 



ÉN… Aan anti-oxidanten (zoals vitamine C)! Taugé bevat na 8 dagen ontkiemen bijvoorbeeld al bijna 24 keer meer vitamine C dan het originele mungboontje waar hij uit ontkiemt is! Ook andere antioxidanten verveelvoudigen tijdens het ontkiemen.



Vitamine C is een voorbeeld van één van de krachtige anti-oxidanten in taugé. Anti-oxidanten beschermen je lichaam tegen vrije radicalen. 



Wat zijn die duivelse vrije radicalen nou eigenlijk? 



Vrije radicalen zijn boeven die onrust willen schoppen. Het zijn atomen welke een elektron missen. Deze atomen stelen schaamteloos een elektron van een ander, waardoor diegene weer een elektron mist en dus óók een vrije radicaal is geworden en furieus op zoek gaat naar de eerste de beste om genadeloos een elektron van terug te stelen. Dit veroorzaakt een kettingreactie en kan schadelijke gevolgen hebben voor DNA, belangrijke eiwitten en celmembranen. Deze schadelijke gevolgen kunnen weer ziekten uitlokken zoals diabetes, hart- en vaatziekten, Alzheimer en kanker.



Anti-oxidanten zijn de engelen welke gewoon een elektron afstaan aan de gefrustreerde vrije radicalen, zonder er zelf één terug te willen stelen. 



Wij krijgen dagelijks vrije radicalen binnen via de buitenlucht die we inademen, additieven in ons voedsel, bestrijdingsmiddelen, sigarettenrook en alcohol (dit is ook de reden dat rokers een hogere aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C hebben dan niet-rokers). 
Het is daarom belangrijk om ook dagelijks voldoende anti-oxidanten binnen te krijgen.



Polyfenolen, carotenoïden, selenium, zink en vitamine C, E en A hebben allemaal een anti oxidatieve werking.

Omdat kiemen veel antioxidanten bevatten, en taugé de bekendste is, willen wij hem graag wat extra aandacht geven!


Taugé kun je makkelijk thuis laten groeien uit mungbonen, dat doe je zo: 856210



1. Je hebt een lege pot nodig met gaatjes in het deksel. Een lege Jodekoeken-pot is  perfect. Maak wat sneetjes in het deksel voor lucht.

2. Bedek een dun laagje op de bodem van de pot met mung beans. 
Bedenk dat de bonen snel zullen veranderen in taugé, en zo wel 20 x meer ruimte in gaan nemen in de pot.



3. Vul de pot tot ongeveer driekwart met water, zodat de bonen kunnen zwemmen en laat deze een dagje op een lichte plek in huis staan.

4. Ververs het water op ongeveer de helft van de dag (dit mag wat eerder of later zijn en heeft als de boontjes schoon te houden van eventueel aanwezig bacteriën.



5. Giet het water af en spoel nog twee keer na.



6. Zet de pot met bonen (zonder water) op een donkere plek (geen licht!).



7. Spoel de bonen twee keer per dag en laat ze verder in het donker staan tot het taugé is geworden. Dit duurt meestal 4 tot 6 dagen. 

Tips: 


Werk zo steriel mogelijk; raak de binnenkant van de pot en het deksel niet met je handen aan. Raak de bonen en de kiemen eveneens níet met je handen aan. 
(Wat een goeie huisvesting is voor kiemen, is ook een goeie huisvesting voor micro organismen, en daar zou je ziek van kunnen worden.)



Als de pot na een paar uur in de donkere kast een beetje muf ruikt, is dat niet erg! Daarom spoel je hem.



Spoel twee a drie keer per dag. Tijdens de spoelsessies vul je de pot geheel met water en giet het daarna af met het deksel. Herhaal dit twee a drie keer en zet de pot dan weer terug in het donker.



Later op de dag herhaal je hetzelfde proces.



Vitaminen zijn gevoelig voor licht, lucht en hitte. Bij het verhitten van taugé kunnen daarom ook wat vitaminen verloren gaan. Toch is het belangrijk om taugé even te 'ontsmetten', spoel het daarom af met kokend water of wok het even kort mee, voor je het opeet.

Bronnen:

Vrije radicalen
http://www.natuurdietisten.nl/detail.php?id=112&cod=103&page=

Vrije radicalen
http://www.scienceforlife.eu/tekst%20radicalen%20en%20antioxidanten.htm

Anti oxidanten
http://www.preventievegezondheidszorg.com/antioxidant.php

Hoeveelheid vitamine C in taugé vergeleken met mung beans:
http://pubs.acs.org/doi/pdf/10.1021/jf304443u

Hoeveelheid antioxidanten tijdens ontkieming van taugé:
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0032959203001973

Taugé is rijk aan:
http://www.voedingswaardetabel.nl/voedingswaarde/voedingsmiddel/?id=811

Mung beans kopen
http://www.deweegschaal.nl/greenage/mungbonen-500g?sqr=mungbonen&

ideal-logo
mastercard-logo
paypal-logo
postnl-logo
visa-logo
vvvgiftcard-logo
logo-webwinkelkeur
© Copyright 1986 - 2024 De Weegschaal Gezondheidswinkel