Zoek hier op product, merk, artikelnummer, EAN of trefwoord

Thee & gezondheid

25.10.2017 , Maruschka van Duren

Regenachtige, gure dagen staan weer voor de deur en wat is er dan lekkerder dan jezelf terugtrekken op de bank met een kleedje en een grote pot thee? Een beetje bankhangen, Netflixen, kletsen met een vriendin, een kop thee kan altijd. Wist jij dat theedrinken behalve lekker, ook erg gezond kan zijn? Vandaag vertellen we je graag meer over de gezondheidsvoordelen van thee!

Welke soorten zijn het gezondst?

Wat veel mensen niet weten, is dat er eigenlijk maar een paar soorten 'echte' thee bestaan. Dat zijn de theesoorten die afkomstig zijn van de theeplant: Camellia Sinensis. Alle andere (kruiden)theesoorten zijn officieel geen 'thee', maar infusies. Deze infusies hebben allemaal een verschillende samenstelling van planten en/of kruiden (die overigens ook erg gezond kunnen zijn), maar echte thee komt dus enkel van de theeplant. De bladeren van deze plant kunnen op verschillende manieren verwerkt worden, waardoor er een aantal verschillende soorten thee uit voortkomen. De meest voorkomende soorten zijn:

  • Witte thee: dit is de minst bewerkte theesoort. Witte theebladeren worden een aantal dagen in het jaar geplukt, precies op het moment dat een witte dons op de uitlopers van de theeplant verschijnt. Nadat de bladeren verwelkt zijn worden ze gedroogd, om het oxidatieproces te stoppen.
  • Groene thee: bladeren voor groene thee worden niet geoxideerd en hebben daarom de vitale groene kleur behouden. Om het oxideren te voorkomen worden de bladeren meteen na het plukken verhit door ze te roosteren, stomen of bakken in een pan. Elk van deze processen zorgt hierbij weer voor een andere smaak.
  • Zwarte thee: om zwarte thee te maken, worden jonge bladeren van de plant geplukt, die vervolgens verwelken en volledig oxideren. Wanneer ze helemaal geoxideerd zijn worden ze weer verhit en wordt er thee van gemaakt. 

thee1

Waarom is thee zo gezond?

Volgens de 'Richtlijnen Gezonde Voeding' van de Nederlandse Gezondheidsraad moeten we dagelijks drie tot vier koppen (groene of zwarte) thee drinken. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat theedrinken een hoop gezondheidsvoordelen oplevert.

  • Cholesterol verlagen: de antioxidanten in thee helpen je lichaam om het cholesterolgehalte in je bloed onder controle te houden.
  • Beschermen tegen hart- en vaatziektes: wanneer je cholesterolgehalte onder controle is, krijgen slagaders minder kans om dicht te slibben.
  • Beschermen lever: de lever filtert schadelijke stoffen uit je bloed. Elke dag een kop thee drinken zorgt dat je lever gereinigd wordt en dat gifstoffen geen kans krijgen om zich op te stapelen in je lever.
  • Verminderen kans op Diabetes type 2: uit studies blijkt dat het drinken van ten minste 4 koppen thee per dag het risico op diabetes type 2 verlaagt.
  • Helpen bij afvallen: thee stimuleert je stofwisseling, zodat de verbranding van calorieën omhoog gaat en ze niet omgezet worden in vetcellen.
  • Vebetert je weerstand: de grote hoeveelheid antioxidanten, vitamines en mineralen in thee houden je afweersysteem in orde en zorgen dat dat heersende griepje jou voorbij gaat!

Redenen genoeg om je theepot weer eens af te stoffen en wat vaker een lekkere pot thee te zetten voor jezelf. Wil je graag voor een echt gezonde, pure variant gaan zonder troep? Kijk dan eens tussen onze kwalitatief hoogwaardige theemerken: Pukka, Yogi of Piramide. Er zit vast iets tussen wat je lekker vindt. Tot slot nog een laatste tip: thee die wordt getrokken in te heet water, verliest veel belangrijke antioxidanten. Laat het gekookte water daarom wat afkoelen alvorens je de thee toevoegt en laat het tussen de 3 en 5 minuten trekken, om de gezondheidsvoordelen optimaal te benutten.

ideal-logo
mastercard-logo
paypal-logo
postnl-logo
visa-logo
vvvgiftcard-logo
logo-webwinkelkeur
© Copyright 1986 - 2024 De Weegschaal Gezondheidswinkel