Zoek hier op product, merk, artikelnummer, EAN of trefwoord

Verkouden? Zo kom je er snel van af!

26.09.2017 , Maruschka van Duren

Het is weer herfst! De dagen worden korter en kouder, de bladeren vallen van de bomen. De tijd van het jaar dat veel mensen last krijgen van een verkoudheid. Niets ernstigs, maar toch kun je je behoorlijk lamlendig voelen door de klachten die daarbij horen: hoofdpijn, keelpijn, snotteren, hoesten, stramme spieren, voor veel mensen is verkouden zijn geen pretje. Voel jij je ook zo ellendig? Volg deze 8 tips om je razendsnel beter te voelen! Hydrateren. Het allerbelangrijkste bij een verkoudheid is hydrateren. Zorgt dat je alcohol, koffie en zwarte thee even achterwege laat en probeer minimaal 3 liter water per dag te drinken. Vaak heb je wanneer je verkouden bent minder trek. Dat is niet erg, je kan best even wat minder eten, wanneer je maar voldoende blijft drinken. Zo help je je lichaam om die vervelende afvalstoffen die vrijkomen snel af te voeren.

verkoudheid

 

  1. Hygiëne. Waar veel mensen niet aan denken bij een verkoudheid is hygiëne. Probeer zo min mogelijk aan je mond, ogen en neus te zitten en houd met hoesten of niezen een hand of zakdoek voor je mond. Dit advies geldt ook voor mensen in je nabije omgeving. Een verkoudheidsvirus verspreidt zich namelijk razendsnel. Wanneer je een zakdoek gebruikt, gebruik dan een papieren variant en geen katoenen (herbruikbaar) exemplaar. Dit kan een bron van bacteriën vormen en je herstel in de weg staan. Probeer de ruimte waar je verblijft regelmatig te ventileren. De lucht in huis is vaak sterker vervuild dan buitenshuis en een vervuilde binnenlucht kan ervoor zorgen dat je blijft kwakkelen. Zet je ramen op een kiertje en zorg ervoor dat er altijd frisse lucht je huis binnen stroomt.
  2. Keelpastilles en gemberthee. Heb je door de verkoudheid last van je keel of pijn bij het slikken? Dan zal eten en drinken geen pretje zijn. Zuigen op een keelpastille of dropje kan hierbij helpen. Ook een kop (verse) gemberthee met honing kan keelpijn goed verzachten. Gemberwortelthee onderdrukt daarnaast ook de rillingen en het algemene gevoel van misère wat je kan ervaren.
  3. Kippensoep. Heb je geen trek, maar wil je toch iets lichts eten? Onderzoek heeft aangetoond dat kippensoep helpt bij griep en verkoudheid. De stoom die van de soep afkomt, verlicht de verstopping van neus en borst. Daarnaast schijnt kippenbouillon ook ontstekingsremmende eigenschappen te hebben.
  4. Vitamines. Veel mensen zijn opgegroeid met het idee dat vitamine C het belangrijkste middel is tegen verkoudheid. Niet onterecht, want vitamine C kan helpen om je weerstand op peil te houden en kan ook de verkoudheidklachten verzachten. Recent onderzoek heeft echter aangetoond dat vitamine D een nog grotere rol speelt in het al dan niet vatbaar zijn voor verkoudheid. Slechts een klein tekort kan er al voor zorgen dat je sneller verkouden wordt. In het najaar, wanneer de dagen korter worden en je huid minder vitamine D kan aanmaken, doe je er dus goed aan om extra vitamine D in te nemen. Wellicht kan je die verkoudheid dit jaar dan eens overslaan!
  5. Hoestdrank. Hoest je veel? Vervelend, maar onderdruk het hoesten niet! Dit is een manier van je lichaam om je luchtwegen schoon te houden. Een hoestdrank kan je klachten verminderen en ervoor zorgen dat je keel minder rauw aanvoelt.
  6. Stomen. Zitten je holtes vol en wil je een holteontsteking voorkomen? Stoom dan een aantal keren per dag door met een theedoek over je achterhoofd boven een bak warm water te hangen. Je kan er wat stoomdruppels aan toe voegen (bijv. Cinuforce) voor extra verlichting.
  7. Neusspray. Is door je neus ademen onmogelijk geworden en helpt het stomen niet voldoende? Probeer dan eens een neusspray. Een spray op basis van een zoutoplossing is onschuldig, vrij verkrijgbaar en kan ook voor kinderen gebruikt worden.
  8. Uitrusten. Misschien wel de belangrijkste tip om snel op te knappen: neem wat extra rust. Duik lekker onder een warme deken en doe het even rustig aan. Je lichaam heeft alle energie nodig om weer snel fit te worden. Goed excuus om een dagje te Netflixen of een fijn boek te lezen dus.

Get well soon!

ideal-logo
mastercard-logo
paypal-logo
postnl-logo
visa-logo
vvvgiftcard-logo
logo-webwinkelkeur
© Copyright 1986 - 2024 De Weegschaal Gezondheidswinkel